4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Ünite Etkin Vatandaşlık Sayfa 160, 161 Kendimi Değerlendiriyorum Soruları ve Cevapları

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Ünite Etkin Vatandaşlık Sayfa 160, 161 Kendimi Değerlendiriyorum Soruları ve Cevapları

4. Sınıf Sosyal Bilgiler 6. Ünite Etkin Vatandaşlık Kendimi Değerlendiriyorum Cevapları

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Ünite Etkin Vatandaşlık Sayfa 160, 161 Kendimi Değerlendiriyorum Soruları ve Cevapları

4. Sınıf Meb Yayınları İlkokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 160 Cevabı

A. Aşağıdaki cümlelerin başına cümlede verilen ifadeler doğruysa “D”, yanlışsa “Y” yazınız. Yanlış olan cümlelerin doğrularını altlarına yazınız.

1. (D) Koridor Oyunu 2 veya 4 kişi ile oynanabilen bir zekâ oyunudur.
2. (Y) On dokuz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.
3. (Y) Bireyler üzerine düşen görevleri ve işleri zamanında ve istenilen şekilde yerine getirmek zorunda değildir.
4. (D) Bireyin kendisini ilgilendiren kararları alarak uygulayabilmesi onun özgürlüğüdür.

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere ilgili kelimeleri yazınız.

1. Çocuk Hakları Sözleşmesi 2 Eylül 1990’da yürürlüğe girmiştir. Türkiye’de sözleşmeyi 23 Aralık 1994 onaylayarak yasalarını da sözleşmeye göre uyarlamaya söz verdi.
2. Sorumluluk kişinin kendi ve başkalarına karşı yerine getirmesi gereken görevlerini zamanında, tam olarak yerine getirmesidir.
3. TBMM 23 Nisan 1920’de Ankara’da açılmıştır.
4. Okulumuzda düzenlenen anma ve kutlama programları eğitsel ve sosyal etkinliklerimizdendir.

C. Aşağıdaki eşleştirmeleri yapınız.

1. Aşağıdaki sorumlulukları eşleştiriniz.

  • Cevap:
  • 1. Aileme karşı sorumluluklarım, yemek masasını hazırlarken tabak, kaşık taşırım.
  • 2. Arkadaşlarıma karşı sorumluluklarım, oyun oynarken kötü sözler kullanmam.
  • 3. Okul kurallarıyla ilgili sorumluklarım, yerlere çöp atmam.
  • 4. Kendime karşı sorumluluklarım, kıyafetlerimi temiz ve düzenli kullanırım.

2. Aşağıdaki haklarımızla ilgili olan kavramları eşleştiriniz.

  • Cevap:1. Nüfus cüzdanı, bir isme ve vatandaşlığa sahip olma hakkı VATANDAŞLIK HAKKI
  • 2. Aşı, sağlık hizmetlerine erişim hakkı SAĞLIK HAKKI
  • 3. Okul, eğitime erişim hakkı EĞİTİM HAKKI
  • 4. Oyun parkı, eğlence, dinlenme ve kültürel etkinlikler yapabilme hakkı OYUN HAKKI

4. Sınıf Meb Yayınları İlkokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 161 Cevabı

D. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi okul içi sorumluluklarımızdan değildir?
A) Okulun bilim sanat panolarına resim, yazı katkısı yapmak
B) Derslere hazırlıklı gelmek
C) Arkadaşlarımızın haklarına saygı göstermek
D) Evcil hayvanları beslemek

  • Cevap: D

2. “Gülay hastalığından dolayı okula devam edemiyor. Evlerine gelen öğretmen derslerinde yardımcı oluyor.” Gülay’ın bu durumunda,
hangi hakkının devlet tarafından sağlandığı söylenebilir?
A) Sağlık hizmetlerine erişim hakkı
B) İfade özgürlüğü hakkı
C) Eğitime erişim hakkı
D) Yaşama ve gelişme hakkı

  • Cevap: C

3. Aşağıdakilerden hangisi okul yaşamınızda sürdürebileceğiniz sanatsal faaliyetlerdendir?
A) Badminton
B) Tiyatro
C) Basketbol
D) Futbol

  • Cevap: B

4. ‘23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile aşağıdakilerden hangileri gerçekleşmiştir?
I. Egemenlik halka geçmiştir.
II. Bağımsızlık savaşını kazanamamış birçok ülke için örnek olunmuştur.
III. Kurtuluş Savaşı ile ilgili kararlar mecliste alınmıştır.
IV. Cumhuriyet ilan edilmiştir.
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I, II ve III
D) Hepsi

  • Cevap: C

5. Aşağıdakilerden hangisi ailenizdeki sorumluluklarınızdandır?
A) Ütü yapmak
B) Kirlileri makinaya atmak
C) Yatağını düzeltmek
D) Çarşafları değiştirmek

  • Cevap: C

6. Aşağıdaki tarihlerden hangisinde Birleşmiş Milletler, Çocuk Hakları Sözleşmesini kabul etmiştir?
A) 23 Aralık 1994
B) 23 Aralık 1989
C) 20 Kasım 1989
D) 23 Aralık 1983

  • Cevap: A

7. Çocukların korunmasında I. dereceden sorumlu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Devlet
B) Polis
C) Aile
D) Yardım kuruluşları

  • Cevap: C

E. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Çocuk hakları sözleşmesinin eğitimle ilgili maddesini açıklayınız?

  • Cevap:  Eğitim, insanlık hakkı olarak doğuştan elde edilen bir kazanımdır. Eğitim hakkı devlet güvencesinde olarak gerçekleşmektedir. Çocuk hakları sözleşmesinin eğitimle ilgili maddeleri bütün dünya çocukları için evrensel ilkeler barındırmaktadır.Çocuk hakları sözleşmesinin eğitimle ilgili maddesinde eğitimin evrensel olduğu, ayrımcılıklardan uzak tutulması gerektiği, kültür değerlerinin yaşatılmasında temel oluşturması, çocukların bedensel, ruhsal ve zihinsel gelişimlerinde en üst seviyede bulunması gerekliliği yer almaktadır. Evrensel olarak bireylerin kendilerini gerçekleştirme alanında eğitimle yol almaları gerekliliği ve dünya kültürlerine açık olarak yetişmeleri koşulmaktadır. Çocuk hakları sözleşmesi Birleşmiş Milletler tarafından kabul ve ilan edilmiştir. Dünya devletleri uygulamak zorundadır.

2. Sınıfta öğretmeninize yardımcı olmak amacıyla hangi görevleri alabilirsiniz?

  • Cevap: Öğrenci ve öğretmen ilişkilerinde sınıfta öğretmenin verdiği görevleri yerine getirmek de bulunmaktadır. Öğrenciler, öncelikle bir büyükleri olduğu için ve sonrasında öğretmenleri olduğu için öğretmenlerine saygı duyarlar ve onları gerçekten çok sevebilirler. Öğretmenler fedakar ve samimi insanlardır.Öğretmenin sınıfta verdiği görevler, sıraların düzenli olması, yerlerin temiz tutulması, sınıfın havalandırılması, sessizliğin sağlanması, derse ilginin artması, sınıf eşyalarına sahip çıkılması, yoklamanın yapılması, sınıfın sayılması, tahtanın silinmesi ya da bilgisayarın açılıp kapatılması ve yönetilmesi gibi görevler olabilir. Öğretmenler öğrencilere her seferinde onları eğitici görevler vermektedir. Bu bakımdan öğretmen ufuk derinliği olan bir kişidir.

3. Spora merak duyan bir öğrencinin okulda yapabileceği eğitsel ve sosyal etkinlikler neler olabilir?

  • Cevap:  Spora meraklı olan öğrencilerin spor aktiviteleri yapmaya uygun okullara kaydedilmesi gerekir. Bunun için velilerin araştırma yapması gerekir. Eğitimde önemli olan sosyalliğin sağlanması ve bireylerin çok yönlü olarak kendilerini gerçekleştirmeleridir. Günümüzde birçok devlet ya da özel okulun spor tesisleri ve sosyal tesisleri bulunmaktadır.Spora meraklı olan bir öğrencinin okulda yüzme, basketbol, futbol, tenis, masa tenisi, atletizm, koşu gibi sporlarla ilgilenmesi mümkündür. Günümüzde en çok futbol tercih edilse de yüzme, koşu, güreş, judo gibi sporlarla da gün geçtikçe tercih edilmektedir. Çocukların bedensel gelişimleri ve zihinsel gelişimleri için spor çok önemlidir.

4. 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılması ile ulusal egemenliğimizde neler değişmiştir?

  • Cevap: 23 Nisan 1920 tarihinde Milli Mücadele dönemi yaşanmaktaydı. Milli Mücadele 1919 – 1922 yılları arasında sürmüştür. Birinci Dünya Savaşı’nın akabinde başlamıştır. Mustafa Kemal’in Samsun’a gitmesi, Amasya’ya geçerek vaziyetten vazife çıkarıp hali ilan etmesi, Erzurum, Sivas ve Ankara’da önemli toplantı ve kongreler yapıp cumhuriyetin ilan edilmesindeki süreci başlatması söz konusu olmuştur.Milli Mücadele dönemindeki en önemli olaylardan biri de 23 Nisan 1920’de meclisin açılmasıdır. Bu sayede egemenlik mücadelesinde Ankara Hükümeti’nin siyasi bir etkisi söz konusu olmuştur. Egemenliğin kazanılmasında ve ulusal egemenlik anlayışının oluşmasında meclisin açılması önemli bir dönüm noktası oluşturmuştur.

5. Okulların açıldığı ilk hafta 1. Sınıfa başlayan öğrencilerin okula uyum sağlamaları için hangi faaliyetleri yapabilirsiniz?

  • Cevap: A


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*