5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 113, 114 Meb Yayınları 3. Ünite Kuvvetin Ölçülmesi Sınavlarda Çıkmış Sorular ve Cevapları

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 113, 114 Meb Yayınları 3. Ünite Kuvvetin Ölçülmesi Sınavlarda Çıkmış Sorular ve Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı

1. Murat elma kasasının ağırlığını şekildeki gibi dinamometre ile ölçüyor. Buna göre Murat’ın dinamometrede okuduğu değer kaç Newton’dır?
A) 13 B) 14 C) 15 D) 16

Çözüm: Eşit bölmelendirilmiş dinamometrenin her bölmesi 1 birimdir.

2. I. Yıpranan motor dişlilerinin yağlanması.
II. Buzlanmış yolların buzlarının sökülmesi
III. Kışın araçlara kar lastiklerinin takılması

Yukarıdaki olaylardan hangileri sürtünme kuvvetini artırır?
A) Yalnız I. B) Yalnız II. C) II. ve III. D) I, II ve III.

Çözüm: Yıpranan motor dişlilerinin yağlanması sürtünmeyi azaltarak aşınmayı önler. Buzlanmış yolların buzlarının sökülmesi ve kışın araçlara kar lastiklerinin takılması sürtünmeyi artırarak kaymayı önler.

3. Aşağıda günlük hayatımızda kullanılan üç farklı araç gösterilmiştir. Buna göre bu araçların hangileri tasarlanırken sürtünme kuvvetinin etkileri azaltılmak istenmiştir?

A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III

Çözüm: Gemi ve uçaklar yapılırken sürtünme kuvvetini azaltmak hedeflenir. Paraşütler ise hava direncini artıracak şekilde tasarlanmıştır.

4. Şeffaf özdeş dinamometrelere, üzerine ağırlıkları yazılmış farklı cisimler takıldığında şekillerdeki gibi duruyor. Şekilde I. dinamometrenin doğru ölçüm yaptığı bilinmektedir. Buna göre diğer dinamometrelerden hangileri doğru ölçüm yapmıştır?

A) Yalnız IV B) II ve III C) III ve IV D) II, III ve IV

Çözüm: I. dinamometre en doğru ölçümü yaptığına göre her bir bölme 6 N ölçer. Buna göre III ve IV. dinamometreler doğru ölçüm yapmıştır.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 114 Cevabı

5. Ali bir cismi aynı lastik ile farklı yatay zeminlerde hareket ettirebilecek kadar çektiğinde lastik şekillerdeki gibi geriliyor. Bu ölçüm sonuçlarına göre I, II ve III. zeminlerin kaygan ve pürüzlü olmalarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Cevap: B

Çözüm: Ali cismi II. zeminde çektiğinde lastikte en fazla uzama görülmüştür. Bu durumda pürüzlü olan yüzey II. zemin, kaygan olan yüzey I. zemin, çok kaygan yüzey ise III. zemindir.

6. Ahmet karlı bir günde işine gitmek için sırasıyla;6. Ahmet karlı bir günde işine gitmek için sırasıyla;
I. Merdivendeki buzları söker.
II. Arabasının kapısını yağlar.
III. Arabasının tekerine zincir takar ve arabasıyla işine ulaşır.
Buna göre Ahmet’in yaptığı eylemlerden hangileri sürtünmeyi azaltmak için yapılmıştır?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III

Çözüm: Ahmet merdivendeki buzları söktüğünde veya arabasının tekerine zincir taktığında sürtünmeyi artırmış olur. Ahmet, arabasının kapısını yağladığında ise sürtünmeyi azaltmış olur.

7. Zeynep günlük yaşamda sürtünme kuvvetinin arttırılmasıyla elde edilecek faydaları anlatan bir poster hazırlamak istiyor. Buna göre Zeynep, posterine yukarıdaki açıklamalı resimlerden hangilerini alırsa bu amacına ulaşmış olur?

A) I ve II B) II ve III C) I ve III D) I, II ve III

Çözüm: Kışın otomobillere kar lastiği takılması sürtünme kuvvetini artırarak araçların kaymasını önler. Kayak sporu yapan kişilerin kayak takması sürtünmeyi azaltarak kaymayı kolaylaştırır.

8. Ahmet, bir kutuyu yatay olan mermer, beton ve asfalt zeminler üzerinde iterek hareket ettirmek istiyor. Mermer zeminde kutuyu rahatça hareket ettirebiliyor, beton zeminde zorlanarak hareket ettirebiliyor, asfalt zeminde ise hareket ettiremiyor. Ahmet, her üç durumda da kutuya aynı kuvveti uyguladığına göre zeminlerin kaygan olandan pürüzlü olana sıralanışı aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
A) Mermer, asfalt, beton
B) Asfalt, beton, mermer
C) Beton, mermer, asfalt
D) Mermer, beton, asfalt

Çözüm: Mermer zemin kaygan olduğu için Ahmet kutuyu rahatça hareket ettirebilmiştir. Ahmet beton zeminde kutuyu ittirmekte zorlandığına, asfalt zeminde ise hiç hareket ettiremediğine göre zeminlerin en kaygan olandan en pürüzlü olana doğru sıralanışı D seçeneğinde olduğu gibidir.

 



İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*