5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 “Uzayda Bir Gün” Metni Etkinlik Cevapları

5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 “Uzayda Bir Gün” Metni Etkinlik Cevapları

104. Sayfa

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İzlediğiniz videoda Uluslararası Uzay İstasyonu ile ilgili neler dikkatinizi çekti?

Cevap: Çok dar alanda çalışmaları, yer çekimsiz olan bir ortamda uçar gibi çalışmaları, az hareket etmeleri, karışık işler yapmaları.

2. Sizce gelecekte uzayda yaşamamız mümkün olabilir mi? Açıklayınız.

Cevap: Yeterli oksijen su ve besin sağlanırsa yaşamak mümkün olabilir.

3. Uzayda bir yolculuğa çıkacak olsaydınız nereye gitmek isterdiniz? Niçin?

Cevap: Aya gitmek isterdim.Hem yakın oluşu hem de her gün onu görmem nedeniyle.

108. Sayfa

1. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki bulmacayı örnekteki gibi doldurunuz.

1. Gemilerde, uçaklarda, uzay gemilerinde küçük bölme.
2. Yemek listesi.
3. Herhangi bir yemekten bir kimseye verilen belirli miktar.
4. Belirli bir işi yapmak için kullanılması gereken maddeler, gereç.
5. Bir beceriyi, bilgiyi kazanmak için yapılan tekrar, alıştırma.
6. Bir şeyin tutulup çekilecek yeri, tutunacak yer.
7. Bitki ve hayvanların köken, dağılım, yapı, gelişim, büyüme ve üremelerini inceleyen bilim dalı.
8. Bir gök cisminin hareketi süresince izlediği yol.
9. Birçok parçadan yapılmış alet, cihaz.
10. Takım.

Cevap:

b) Bulduğunuz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Cevap:
Kabinde büyük tehlike atlattı.
Menüde güzel yemekler yoktu.
Porsiyonları oldukça küçük.
Malzemeler fazla geldi.
Egzersiz yapmak çok faydalıdır.
Tutacak olmadan tavayı tutmak zor.
Biyoloji dersi çok güzel.
Ayın yörüngesi hep aynı.
Tıbbi aygıtlar çok pahalı.
Futbolda ekip çok önemli.

109. Sayfa

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metne göre Uluslararası Uzay İstasyonunda yaşayan astronotların görevi nedir?

Cevap: Çeşitli bilimsel deneyler gerçekleştirmenin yanı sıra istasyonun bakım ve onarımını yapmak.

2. Uluslararası Uzay İstasyonunda yaşayan astronotların düzenli olarak egzersiz yapmalarının sebebi nedir? Astronotlar düzenli olarak egzersiz yapamazlarsa ne gibi sorunlar yaşayabilirler?

Cevap: Yerçekimsiz ortamda kasları zayıflamasın diye.

3. Astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonunda dünyadakinden farklı olarak neler yapıyorlar?

Cevap: Yemek yiyorlar, spor yapıyorlar çalışıyorlar.Her şey dünyadaki gibi ama ortamları yer çekimsiz.
4. Uluslararası Uzay İstasyonundaki astronotların yaşamını kolaylaştırmak için yeni bir icat yapacak olsaydınız ne icat ederdiniz? Niçin?

Cevap: Yer çekimi ortamı yapardım.Böylece daha rahat çalışırlardı.

5. Uluslararası Uzay İstasyonundaki eşyaların duvarlara sabitlenmesinin sebebi ne olabilir?

Cevap: Yer çekimi olmadığı için.Her şey havaya doğru uçtuğu için.

6. Metinde bahsedilen uzay istasyonunda bulunmak ister miydiniz? Neden?

Cevap: Evet çünkü yer çekimsiz ortam çok zevkli görünüyor.

7. Bu metnin yazılış amacı nedir?
Cevap: Uzay ve bilimsel çalışmaların zorluklarını anlatmak için.
3. ETKİNLİK

Metnin görsellerinden bazıları aşağıya alınmıştır. Görsellere ait ifadelerin numaralarını görsellerin altına yazınız.

Cevap:
1. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kişisel temizlik 3
2. Astronotların yaşam alanı “Zvezda” 1
3. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda astronotların uyku alanı 4
4. Astronotlardan biri egzersiz yaparken 2

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin başına amaç-sonuç bildiriyorsa (A), neden-sonuç bildiriyorsa (N), koşul-sonuç bildiriyorsa (K) yazınız.

(A) Astronotlar yeryüzündeki görev kontrol ekibiyle yapacakları günlük toplantıları için hazırlanırlar.

(K) Uzun süre dayanmaları için yemeklerin bazılarının suyu alınmış, bazıları da dondurulmuş oluyor.

(N) Astronotlar dişlerini yutulabilen bir diş macunuyla fırçalıyorlar çünkü banyodan çevreye saçılan su damlaları uzay aracının sistemlerine zarar verebilir.

(A) Kesilen saçların çevreye saçılmaması için, özel bir aygıt kullanılıyor.

(K) Uzayda yer çekimi olmadığından astronotların kasları zayıflar.

(K) Fotoğrafları inceleyecek olursanız duvarlarda birçok eşya olduğunu görebilirsiniz.

110. Sayfa

5. ETKİNLİK

“Derse Hazırlık” amacıyla yaptığınız çalışmalardan hareketle “Uzay ve Uzay Çalışmaları” konusunda arkadaşlarınıza bir sunum yapınız. Sunumunuzda aşağıdaki sorulara verdiğiniz cevaplardan yararlanabilirsiniz:

1. Uzay çalışmaları ilk defa ne zaman yapılmaya başlamıştır?

Cevap:4 Ekim 1957 tarihinde Sovyetler Birliği, doksan beş dakikada bir Dünya’nın çevresini dolaşan ve atmosferik çalışmalar amacıyla radyo sinyalleri gönderen Sputnik I’i uzaya göndermişti. Sputnik, uzaya gönderilen ilk insan yapımı cisimdi. Gönderdiği sinyaller tüm Dünya’dan dinleniyordu ve bu gelişme uzay yarışını başlatmış oldu.

2. Uzay çalışmaları hangi amaçlarla yapılmaktadır?

Cevap: Gök cisimlerini, dünya güneşe ve gezegenleri, meteorları, galaksileri, bilim amaçlı yapılmaktadır.

3. Uzay çalışmaları sayesinde hangi teknolojiler geliştirilmiştir?

Cevap:

Kanser Dedektörü: İlk olarak uzay gereçlerindeki hataları tespit etmek için üretilen dedektör, sonrasında geliştirilerek farklı kanser türlerini tespit için kullanılmaya başlanmıştır.

– Mikroçip: İlk modern mikroçip, Apollo isimli uzay aracının yönünü bulabilmesi için geliştirilmiştir.

– Uydu Televizyonu: Uzaya gönderilen uydular sayesinde uydu televizyonu geliştirilmiştir.

– Kablosuz Aletler: Ay yüzeyinde araştırma yapmakta kullanılmak için geliştirilen aletlerin kablosuz olması, günümüzde kullandığımız kablosuz aletlerin bulunmasını sağlamıştır.

– Duman Dedektörü: Yangınları önceden bildiren duman dedektörü ilk kez uzay araçlarında kullanılmak üzere üretilmiştir.

– Kulak Termometresi: Vücut sıcaklığını ölçmede kullandığımız kulak termometresi, aslında yıldızların doğum anını görüntülemek için üretilmiştir.

– Dondurulmuş Gıdalar: Astronot ve kozmonotların uzayda ihtiyaç duydukları uzun ömürlü ve dayanıklı yiyecekler için “dondurulmuş gıda” teknolojisi geliştirilmiştir.

– Bina İzolasyonu: Evlerimizin sıcaklık farkından korunması için yapılan izolasyon, ilk olarak uzay araçlarını kaplamak için bulunmuştur.

– Su Filtresi: Uzaydaki bilinmeyen bakterilerin astronotların hayatını tehlikeye sokmaması için şu anda bizlerin de kullandığımız su filtresi teknolojisi geliştirilmiştir.

– Joystick: Bilgisayar oyunlarında kullanılan joystickler ilk olarak Apollo isimli uzay aracında kullanılmak üzere geliştirildi.

– Mayo: Astronotların uzayda daha rahat hareket edebilmesi için sürtünmeyi sıfıra indirmek için üretilen kıyafetlerden özellikle yüzücüler için mayo geliştirilmiştir.

– Akıllı Süngerler: Uçak ve tren gibi taşıtların yavaşlama ve durma anlarında kullanılan darbeleri emen akıllı süngerler ilk olarak uzay araçları ve astronot kaskları için geliştirilmiştir.

4. Uzaya gönderilen araçların teknolojik özellikleri nelerdir?

Cevap: İleri teknolojik, hafif, ısıya dayanıklı, güçlü, haberleşme araçları ve bilimsel çalışmalar yapmaya uygun cihazlar.

5. Gelecekte uzay çalışmaları konusunda neler yapılabilir?

Cevap: Sadece astronotların değil herkesin uzaya gidebileceği araçlar yapılabilir.

6. ETKİNLİK

Kendinizi Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlardan birinin yerine koyunuz. Burada yaşadığınız bir olayı hikâye şeklinde kurgulayınız. Hikâyenizi kurgularken aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplardan yararlanınız. Hikâyenizi defterinize yazınız.

1. Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitmeye nasıl karar verdiniz?

Cevap: Uzay istasyonundaki bir arıza nedeni ile.

2. Yolda nelerle karşılaştınız?

Cevap: Gök taşları ve diğer uzay gemileri ile.

3. Uluslararası Uzay İstasyonu nasıl bir yer?

Cevap: Çok karmaşık ve ileri teknoloji ile yapılmış bir yer.Dar odaları olan bir yer.

4. Burada sizden başka kimler var ve buradakiler neler yapıyor?

Cevap: Başka astronotlar ve bilim adamları var.Çalışıyorlar.

5. Burada başınıza gelen ilginç bir olay oldu mu? Olduysa ne yaşadınız?

Cevap: Olmadı.

6. Burada yaşadıklarınız sizi nasıl etkiledi, size neler düşündürdü?

Cevap: Heyecan ve mutluluk yaşadım.

111. Sayfa

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki dilekçe örneğini inceleyiniz. Sonra öğretmeninizin yönlendirmesi ile siz bir dilekçe yazınız.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINA– ANKARA

Mahallemizdeki çöpler yaklaşık bir haftadır toplanmıyor.Bu konudaki mağduriyetimizin giderilmesini istiyorum.

Halis mahallesi 101. Sok.No:55 ANKARA

Mehmet Baturalp Gülsenaylı



İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*