8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Cevapları Dörtel Yayınları 124 125 126 127 128 129

Muhteşem olan ve hepimizin mutlaka okuması gereken eserlerden birisi olan Dokuzuncu Hariciye Koğuşu metni ile bacağındaki rahatsızlığı yüzünden uzun seneler boyunca ruhsal ve bedenen buhran yaşayan yazarın hayatına yolculuk edeceksiniz.

DOKUZUNCU HARİCİYE KOĞUŞU

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 124 Cevabı

Metin okunurken anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyiniz. Sonra bu kelimelerin anlamlarını sözlükten bulup yazınız. Anlamlarını yazdığınız kelimeleri yüklem olacak biçimde cümlelerde kullanınız.

  • Cevap:
  • Kelimeler: Vehamet
  • Anlamları: Vahimlik, tehlikelilik, korkunçluk

*************

  • Kelimeler: Telkin
  • Anlamları: Bir duyguyu ve düşünceyi aşılama.

*************

  • Kelimeler: İhtimam
  • Anlamları: Özen

*************

2. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 125 Cevabı

Aşağıdaki cümleleri altı çizili kelimelere dikkat ederek okuyunuz. Bu kelimelerin hangi anlamlarıyla (temel, mecaz, terim) kullanıldıklarını altlarına yazınız.

• Bir ağaç altında oturdum ve hasta dizimin açısını her vakit ki itina ile ayarlayarak bacağımı uzattım.

  • Cevap:
  • ağaç: gerçek anlam
  • diz: gerçek anlam
  • açı: mecaz anlam

• Bu zavallı uzvumun talihine ait hiçbir şey düşünmek istemiyordum, şuurum, hastalığım üstüne boşaltacağı aydınlıktan kaçmak için ruhumun daha karanlık ve izbe hatlarına kendini atıyor, daha korkunç ve karışık hayallere dalıyordum.

  • Cevap:
  • talihine: gerçek anlam
  • aydınlıktan: mecaz anlam
  • kaçmak: gerçek anlam
  • ruhumun: gerçek anlam
  • karanlık: mecaz anlam
  • hatlarına: mecaz anlam
  • korkunç: gerçek anlam
  • dalıyordum: mecaz anlam

• Zaten hastaneden eve gelinceye kadar içinde bir deniz, bir vapur, bir şimendifer yolu, etrafında beyaz köşkler dizili bir yol hayali vardı.

  • Cevap:
  • hastaneden: gerçek anlam
  • eve: gerçek anlam
  • deniz: gerçek anlam
  • vapur: gerçek anlam
  • köşkler: gerçek anlam

• Sofa ile mutfak sustu.

  • Cevap:
  • sofa: gerçek anlam
  • mutfak: gerçek anlam
  • sustu: mecaz anlam

• Bu sofa aramızda sanki üçüncü bir simadır.

  • Cevap:
  • sima: gerçek anlam

• Birbirine ufunetli adaleler gibi geçmiş, yaslanmış tahta evler.

  • Cevap:
  • adaleler: gerçek anlam

• Her yağmurda her küçük fırtınada sancılanan ve biraz daha eğrilip büğrülen bu evlerin önünden her geçişimde, çoğunun ayrı ayrı maceralarını takip ederdim.

  • Cevap:
  • yağmur: gerçek anlam
  • fırtına: gerçek anlam
  • maceralarını: gerçek anlam

• Benim de bu şişeye, iki yastığa ve bir mendile ihtiyacım var, ben de kordiyal alacağım, uzanacağım ve ağlayacağım.

  • Cevap:
  • yastığa: gerçek anlam
  • mendile: gerçek anlam
  • kordiyal: gerçek anlam

3. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 126 Cevabı

Okuduğunuz metinde geçen olay, yer, zaman, şahıs ve varlık kadrosunu belirleyiniz.

Metindeki olay nedir?

  • Cevap: Yazarın bacağı ile ilgili yaşadığı sağlık sorunudur.

Olayın geçtiği yerleri tespit ediniz.

  • Cevap: Yazarın evi, hastane, Paşa’nın evi,

Olay ne kadarlık bir zaman diliminde yaşanıyor?

  • Cevap: 1915 yılının Haziran ve Temmuz aylarında yaşanıyor.

Metindeki şahıs ve varlık kadrosunu tespit ediniz.

  • Cevap:

Şahıslar ve Varlık Kadrosu

  • Hasta Genç: Metinden de anlatıldığı gibi yazarın kendisi.
  • Nüzhet: Paşanın kumral ve ela gözlü kızı. Aynı zamanda yazarın aşık olduğu kadın.
  • Paşa: Çok okuyan, modern fikirleri olan, anlayışlı birisi.
  • Doktor Mithat: Hasta gencin doktoru

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden örnekte olduğu gibi içinde söz sanatları olan cümleler yazınız. Yazdığınız cümlelerde hangi söz sanatının olduğunu belirtiniz.

  • Cevap:
  • Bu sofa aramızda sanki üçüncü bir simadır ve güldüğü, ağladığı bile olur. – BENZETME
  • Birbirine çürük, kokuşmuş kaslar gibi geçmiş, yaslanmış tahta evler.- BENZETME
  • sofa ile mutfak sustu. – KİŞİLEŞTİRME

5. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 127 Cevabı

“Nasıl bir çevrede ya da evde yaşamak istersiniz?” sorusuna cevap olacak bir yazı yazınız. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.

  • Cevap:

BENİM ÇEVREM

Temiz bir çevrem olsun isterim; yeşil ile mavinin bütünleştiği ve kuş cıvıltılarının serenat yaptığı bir yerde yaşamak isterim. Temizlik yaşadığım çevrenin göbek adı olmalı. Her yer tertemiz olmalı, mis kokmalı, yazı da kışı da aynı olmalı.

6. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 128 Cevabı

Aşağıdaki kelime ve kavramları kullanarak bir şiir yazınız.

eğitim – gülümsemek  – okul – çocuk – kitap – dershane – güzel yüzlü – melek gibi – kalbim

  • Cevap:

Eğitim bir fenerdir çocuk için,

Dershaneye görünce eğitim diye yanar için için.

Bir de varsa melek gibi öğretmeni,

Okul ve kitap olur çocuk için eğlenceli.

 

Gülümsemek için can atar öğretmenine,

Kalbim senin der yapışır öğretmeninin eteğine,

Varsa güzel yüzlü öğretmeni,

Okul ve kitap olur çocuk için eğlenceli.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki verilenler, yüklemlerinin bulunduğu yere göre ne tür cümledir? Yandaki noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap:

• Bu sofa yaşlı bir insan yüzü gibidir. (kurallı isim cümlesi)
• Niçin böyle yaptınız Hatice Hanım? (devrik fiil soru cümlesi)
• Minderde üst üste konmuş iki yastık.  (devrik fiil cümlesi)
• Burada sevmeye başladığım üç şey var. (devrik fiil cümlesi)
• Ne bakıyorsun Vehbi? (devrik fiil soru cümlesi)
• Yüzüme bak küçük. (devrik fiil cümlesi)
• Korka korka başını kaldırdı. (kurallı fiil cümlesi)

8. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 129 Cevabı

Aşağıdaki şiirde geçen cümlelerin altını çiziniz. Sonra bu cümlelerin hangilerinin kurallı hangilerinin devrik cümle olduğunu belirleyip ilgili bölüme yazınız.

  • Cevap:

Bir gemici türküsü dinledim. – KURALLI CÜMLE
Yanık bir gemici türküsü, ayrılık tüten;
Ağır ağır söyleniyordu yürekten, – DEVRİK CÜMLE
Bozkırımda serinledim. – KURALLI CÜMLE

  • Kurallı Cümleler:

********************

Rüzgâr doldurmuştu yelkenleri, – DEVRİK CÜMLE
Sancak direğinde kalbim gibiydi bayrak, – DEVRİK CÜMLE
Dalgalar dövüyordu tekneyi şırak şırak! – DEVRİK CÜMLE
Islanmıştı aydınlık sevenleri. – DEVRİK CÜMLE

  • Kurallı Cümleler:

********************

Nasıl da yan yatıyordu korkmadan, – DEVRİK CÜMLE
Dört bir yanı ışıl ışıl, güneş yüklü,
Tayfalar şendi, küçüklü-büyüklü, – DEVRİK CÜMLE
Yoktu kıyıya dönüp bakan. – DEVRİK CÜMLE

  • Devrik Cümleler:

********************

Ne zaman gözlerimi yumsam görürüm, KURALLI CÜMLE
Açık denizlerde çalkalanan gemileri
O yürekten söylenen türküleri
Duymaya göreyim, ölürüm. – KURALLI CÜMLE

  • Devrik Cümleler:

*******************



İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*